Schimbăm educația …

Ce este PISC?

PISC – Profesorii inovează școala este un proiect inedit, care și-a asumat încă de la început misiunea de a produce o schimbare pozitivă în mediul educațional prin furnizarea de traininguri și de activități inovative pentru elevi și pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, adaptate nevoilor reale ale acestora, raportate la epoca în care trăim.

PISC are în spate experiența de peste 20 de ani la catedră, precum și în coordonarea de proiecte educaționale variate a celor două cadre didactice care sunt inițiatoare ale proiectului – prof. dr. Anamaria Ghiban și prof. dr. Cristina Mocanu.

PISC are la bază convingerea că schimbarea în educație trebuie să vină în primul rând de la cei care sunt vectorii principali ai sistemului – profesorii. De aceea, trainingurile pe care le propunem se adresează în primul rând profesorilor și celor care educă tinerii, căci aceștia au puterea de a schimba oamenii prin educație. În același timp, considerăm că schimbarea pleacă de la exemplul personal și de aceea venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor cu activități educative non-formale care să le fie călăuzitoare în drumul lor către maturitatea autentică, prin dezvoltarea de abilități și competențe adaptate prezentului.

PISC s-a născut în pandemia care a copleșit întreaga planetă în anul 2020 și care a creat haos în educație. Spaima „școlii online” ale cărei efecte s-au resimțit în toată această perioadă atât în rândul profesorilor, cât și în rândul părinților și al societății în genere, precum și încăpățânarea de a demonstra că tehnologia nu este un dușman al educației, ci poate fi un instrument extrem de util dacă este folosită cu sens, au stat la baza primelor traininguri marca PISC și a ideii în sine de a crea un proiect care să fie altceva decât tot ce experimentasem până în acel moment.

În cele 3 sesiuni de formare organizate la începutul lui decembrie 2020 sub titlul general „Evaluarea online”, peste 160 de profesori din România au beneficiat de informații de calitate, de exemple de bună practică și de un context propice proprie dezvoltări profesionale prilejuit de interacțiunea cu cele două formatoare care au pus bazele proiectului. Feedbackul a fost excelent, peste 400 de profesori exprimându-și ulterior dorința de a beneficia de oferta de formare PISC anul următor. Finalul lui 2020 a fost, prin urmare, promițător și plin de planuri de viitor…

Unul dintre principiile care stau la baza PISC este acela al flexibilității și al adaptării permanente la nevoile reale ale celor cărora li se adresează activitățile propuse, fie că este vorba despre cadre didactice sau despre elevi. Astfel, un element definitoriu al abordării noastre, indiferent de tematica activităților propuse, este personalizarea trainingurilor în timp real, în funcție de nevoile grupurilor țintă. 

Colaborarea cu Fundația Comunitară din Iași a confirmat faptul că aceasta este calea potrivită pentru a produce schimbare în bine în educație. „ONLINE ȘI OFFLINE – INOVAȚIE ÎN EDUCAȚIE” (curs personalizat de comunicare online și facilitare a învățământului digital) a fost un curs pe care l-am conceptul de la zero și l-am dezvoltat în cadrul programului „Fondului Științescu Iași – ediția de digitalizare”, implementat de Fundația Comunitară Iași, cu sprijinul Amazon. Cursul a fost livrat către profesori din mediul rural, ai școlilor implicate în program, iar studiile de impact au relevat faptul că metodele alese pentru a implementa ceea ce ne-am propus au fost cele potrivite grupului țintă.

Ideea de a propune un un training inovator, care să fie ceva diferit decât alte activități din aceeași sferă a prins viață în toamna anului 2022, prin trainingurile online „Cinema în clasa ta”, care au stârnit interesul a peste 150 de profesori din țară, dornici să afle mai mult despre educația cinematografică și despre cum pot utiliza în mod creativ filmele în activitatea didactică. Din aceste workshop-uri online s-a născut, de altfel și ideea de a dezvolta ulterior un curs extins de educație cinematografică pentru profesori precum și alte activități conexe, care să vizeze apropierea tinerilor de cinematografie. 

De asemenea, finalul lui 2022 ne-a creat contexte în care să ne gândim serios la faptul că activitățile PISC ar trebui să fie orientate deopotrivă către profesori, dar și către tineri. De aceea am început să gândim strategic și să proiectăm viitoare activități dedicate exclusiv tinerilor, fie că vorbim despre ateliere online sau offline, despre concursuri sau proiecte educaționale pentru diferite categorii de vârstă.

În februarie am organizat primul atelier de educație cinematografică pentru profesori, de această dată offline, într-un spațiu modern și primitor, la Casa Muzeelor, din Iași, având ca parteneri Muzeul Național al Literaturii Române Iași și European Film Factory. A fost o experiență nouă, care ne-a confirmat faptul că indiferent de mediul în care se țin trainingurile PISC, atmosfera este la fel de plină de entuziasm și procesul de învățare la fel de eficient și de plăcut.

2023 înseamnă și primul curs extins marca PISC. Cinema în clasa ta (curs de educație cinematografică pentru profesori) este un training ce însumează 6 sesiuni online, legate între ele prin tematică, dar și prin abordarea inedită a unui domeniu fascinant – filmul. În cadrul cursului, cei dornici să afle mai multe despre educația cinematografică și despre cum poate fi utilizat filmul ca instrument în activitățile cu tinerii, au ocazia să testeze instrumente și strategii didactice inovatoare.

Tot în 2023 ne extindem orizonturile și către alte domenii de interes precum storytelling și educație social media, care se vor regăsi în curând în ateliere creative pentru tineri și în evenimente marca PISC.

Echipa PISC

Maria-Cristina Mocanu

Doctor în Filologie

Formator autorizat, specialist în educație media, bursier Fulbright, autor de resurse educaționale

Anamaria Ghiban

Doctor în Filologie

Formator autorizat, specialist în educație media și cinematografică, autor de resurse educaționale

Anamaria Ghiban

Doctor în Filologie

Formator autorizat, specialist în educație media și cinematografică, autor de resurse educaționale

Maria-Cristina Mocanu

Doctor în Filologie

Formator autorizat, specialist în educație media, bursier Fulbright, autor de resurse educaționale

Testimoniale